Det er i høj grad interessant for danske virksomheder at stille skarpt på, hvad de kan tilbyde det gigantiske kinesiske marked med en femtedel af jordens befolkning.
Kinesiske marked bliver verdens største for design- og livsstilsprodukter
Fra 2012 til 2018 har Kina bidraget til over halvdelen af væksten på det globale marked for design-, livsstilsprodukter. I 2019 opnåede igen på førstepladsen med 35% for det globale marked.
De seneste data viser, at Hualian (SKP) stormagasin i Beijing solgte for 17,7 mia. Yuan/CNY (valutakursen for CNY og DKK er næsten 1:1) i 2020. Det fordelt på næsten 1000 mærkevarer, hvoraf mere end 80% var internationalt kendte brands. Dermed overgik de Harrods, som plejede at være verdens nr. 1. Hualian (SKP) stormagasin i Xi’an øgede omsætningen med 36% i 2020 ift. 2019.
Kina har lavet mange tiltag for at tiltrække udenlandske brands
Som følge af markedsbehovet og for at få kinesiske forbrugere til at handle udenlandske brands i Kina i stedet for i udlandet, har kinesiske myndigheder reduceret told flere gange. Specielt for de produkter, der er efterspurgt i markedet. Derudover er indført en forenklet godkendelsesproces for importlicenser, og kravet om importlicens for B2C på E-handelsplatforme er fjernet helt f.eks. indenfor kosmetik. Staten har også etableret et system, der forbedrer det tværfaglige samarbejde. Det kan øge effektiviteten med papirløs elektronisk toldbehandling.
Der bliver opsat flere og flere toldkontrolstationer ved øst kysten, for at udvide kapaciteten til at modtage produkter udefra. Toldfrit lager er en model, hvor virksomheder først skal betale told, når der sker et salg. De udenlandske virksomheder har mindre risiko og lettere håndtering for vejen til Kina.
Grænsekontrol og E-handelsplatforme har udviklet konstruktive og moderne systemer, hvor toldfrit lager, logistik og salg bindes direkte sammen. Lige så snart der sker en onlinebestilling på en E-handelsplatform, håndterer systemet helt automatisk en række services. Således lige fra at varerne bliver pakket, tolden bliver afregnet og pakken bliver sendt til forbrugerne. Virksomheder skal hun sørge for at sende produkter til det toldfri lager, hvorefter resten klares af systemet.
Kinesiske marked er lukrativt for udenlandske brands
Kina har været stærk økonomisk udvikling og gigantiske infrastrukturinvesteringer gennem 30 år. Kinesere har et stort behov for status og livskvalitet efter mange års sulttilstand. Den stigende velstand og behovet med over 400 mio. mennesker har gjort det kinesiske marked meget attraktivt at investere i.
Det kinesiske marked er kæmpestort. For mange brands har omfanget af salg i Kina langt oversteget omfanget af deres lokale marked.
Vesten skal i gang, hvis de vil være en del af det kinesiske marked
Kina set udefra, har altid været et kæmpe land med over 1 mia. indbyggere, der kæmpede med fattigdom. Kina har længe spillet en rolle som verdens fabrik, men betragtes ofte kun som producent af billige kopivarer.
Det er tankevækkende, hvor lidt mange ved om Kinas forandring igennem i de sidste 30 år. Det er interessant for at se, hvor stort handelspotentialet kunne være, hvis vesten fik øje på det skjulte marked.
Det er i høj grad interessant for danske virksomheder at stille skarpt på, hvad de kan tilbyde det kinesiske marked med 1.4 milliarder indbyggere, eller en femtedel af jordens befolkning.